Чи потрібен акт виконання договору про надання послуг?

Наша компанія як і частина наших клієнтів надає послуги. Послуги можуть між собою відрізняться так як мають широку видову різноманітність і мають свої нюанси у веденні договірної роботи, однак у більшості випадків в контексті виконання договору послуг виникають одинакові юридичні запитання і проблеми. Неодноразово стикаючись у практиці з одним із них, а саме «Чи потрібний акт по виконанню договору про надання послуг» ділимося деякими своїми міркуваннями.

Норми Цивільного і Господарського кодексів не вимагають наявності такого документу як акт виконання послуг, який би засвідчував виконання договору про надання послуг. Однак чому ж більшість підприємців які надають послуги у своїй діловій практиці складають вказаний документ? До того ж наша юридична діяльність виявила, що цей документ у багатьох підприємців навіть називається «акт виконання робіт». Однією із найсуттєвіших причин є підтвердження зазначеним актом фактичного здійснення господарської операції і розгляд у бухгалтерській діяльності його у якості первинного документу який підтверджує податкові витрати. Крім того, спостерігається різне трактування послуги у нормативно-правових актах, змішування поняття «послуга» і «робота» в тому числі і в законодавчих актах і т.д. В результаті однин із ключових сегментів вітчизняної ринкової економіки, а саме сфера послуг страждає від прогалин і недостатнього рівня правового регулювання. А ці проблеми і переносяться у повсякденну ділову практику, і відповідно ускладнюють життя наших клієнтів. Така правова ситуація відбивається на сторонах договору послуг і вказаний документ стає свого роду суто «практичним правилом договірної поведінки» при наданні послуг.

Неформальне спілкування з більшістю головних бухгалтерів і представників керівного складу податкових органів були одностайними – законодавством прямо не передбачено, а практика склалася на користь підтвердження виконання послуги саме актом виконання послуги. І майте на увазі, що якщо Ви надаєте послуги цей документ слід називати актом виконаних послуг бо «робота» і «послуга» це різні об’єкти цивільних і господарських прав. Тобто відсутність акту виконання послуг з позиції законодавства теоретично не є порушенням з юридичної точки зору, а практика його складання існує, і є значимою для ведення бухгалтерського обліку і податкових органів, зокрема в контексті оплати податку на прибуток.

Належність складання акту виконання договору послуг потребує ретельності та професійності. Однак проблема виконання договору про надання послуг ним не вичерпується, так як часто послугонадавачі в договорі неправильно прописують предмет договору, а саме дії які повинні виконати сторони на виконання договору послуг, не розуміють, що є цінним у послузі для клієнта результат послуги чи процес, що відповідно і піднімає питання якості надання послуг, моменту виконання договору…. При цьому зауважимо на специфічності ознак самої послуги, до яких слід віднести - нематеріальність, що характеризує послугу як благо, що не пов’язана зі створенням майнового результату; надавання у відповідності до завдання замовника; безпосередній зв'язок із особою виконавця; споживання послуги у процесі надання тобто вона є невіддільною від послугоодержувача, як результат і від послугодавця як суб’єкта, що здійснює діяльність); непомітність (її не можна побачити, не можна накопичувати) тощо.

Радимо довірити формулювання предмету договору про надання послуг і його положень професійним експертам у цій сфері. Тепер Ви знаєте до кого звертатися…